Με αφορμή την αναμνηστική σειρά, που εξέδωσαν τα ΕΛ.ΤΑ περιλαμβάνοντας "για πρώτη φορά το εργατικό κίνημα στη θεματολογία των εκδόσεων γραμματοσήμων", το περιοδικό θυμάται ανθρώπους που σημάδεψαν διαφορετικούς εορτασμούς Πρωτομαγιάς και γιατί η 1η του Μάη δεν αργία, είναι απεργία!
Το 1924 κι ενώ έχει προηγηθεί η δολοφονία 11 εργατών, απαγορεύεται ο εορτασμός της εργατικής Πρωτομαγιάς στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά. Το Εργατικό κέντρο Αθήνας δεν υπακούει και στους διαδηλωτές, που συγκεντρώνονται στην πλατεία Κοτζιά, επιτίθεται ο στρατός. Ο Σωτήρης Παρασκευαΐδης τραυματίζεται στο κεφάλι από ξιφολόγχη και πεθαίνει την επομένη.
Οι χωροφύλακες τρομοκρατούν τον πατέρα και παίρνουν τη σωρό του γιου του αποφεύγοντας έτσι το λαϊκό προσκύνημα στην κηδεία του.
διαβάστε σχετικά:
Το 1936 η εργατική τάξη ζει στην πλήρη εξαθλίωση και την χτυπούν με κάθε τρόπο. Τα σωματεία ξεσηκώνονται ένα-ένα και στη Θεσσαλονίκη η Πρωτομαγιά είναι η αρχή ενός ξεσηκωμού που πνίγεται στο αίμα από το Μεταξά και καταλήγει με τη δολοφονία του αυτοκινητιστή Τάσου Τούση.
Η φωτογραφία της μάνας του, που θρηνεί πάνω από το άψυχο σώμα, γίνεται πρωτοσέλιδο στο Ριζοσπάστη και ο Γιάννης Ρίτσος εμπνέεται από αυτή τον "Επιτάφιο".
διαβάστε σχετικά:
- Η ζωή και ο θάνατος του Τάσου Τούση, του ανθρώπου που έγινε σύμβολο
- Ο θάνατος που συγκλόνισε τον Γιάννη Ρίτσο
- Ο άγνωστος ήρωας από τον Επιτάφιο
Ανάμεσα στους 200 εξόριστους που εκτελούνται την Πρωτομαγιά του 1944 από τους Γερμανούς, ως αντίποινα για το θάνατο ενός συμπατριώτη τους, είναι και ο Ναπολέων Σουκατζίδης. Είναι ο διερμηνέας του στρατοπέδου στο Χαϊδάρι και ο διοικητής προτείνει να εκτελέσει κάποιον άλλον στη θέση του, αλλά ο Σουκατζίδης το αρνείται.
διαβάστε σχετικά:
- Ο Δ. Ψαθάς διηγείται την ιστορία του Ν. Σουκατζίδη
- Ναπολέων Σουκατζίδης - ο μεγάλος ήρωας του Χαϊδαρίου
- Ναπολέων Σουκατζίδης - η τιμή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας
Η ζωή του Κώστα Θέου είναι μια γρήγορη ματιά στην ιστορία του Κ.Κ.Ε. και του εργατικού κινήματος και στις θεωρητικές αναζητήσεις. Το 1918 γίνεται μέλος του Σ.Ε.Κ.Ε.-Κ.Κ.Ε. και ύστερα του Εργατικού Κέντρου Βόλου και της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας. Το 1926 εκλέγεται βουλευτής με το Ενιαίο Μέτωπο Εργατών Αγροτών και Προσφύγων. Το 1929 πρωτοστατεί στην ίδρυση της Ενωτικής ΓΣΕΕ και στις εκλογές του 1936 εκλέγεται βουλευτής Δράμας με το Παλλαϊκό Μέτωπο. Το 1942 είναι από τους βασικούς πρωτεργάτες του Εργατικού ΕΑΜ. Το 1946, στο 8ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ εκλέγεται μέλος της Γραμματείας του και αργότερα γίνεται μέλος της διοίκησης της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας.
διαβάστε σχετικά:
Συγκλονιστική αναφορά στη μεγάλη μέρα. Επίσης να πω ότι είναι εξαίρετη αυτή η πρωτοβουλία των ΕΛΤΑ πάνω σε αυτές τις μεγάλες μορφές. Μπράβο σου Αλεξάνδρα μου για την ανάρτηση αυτή.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιμένω στη μνήμη, χάνεται και χανόμαστε κι εμείς μαζί της...
ΔιαγραφήΕμπεριστατωμένη ανάρτηση, ευανάγνωστη και πολύ χρήσιμη για τους νεότερους.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυλλέκτης γραμματοσήμων από πολύ μικρός, έχω μάθει καταπληκτικά πράγματα από αυτά τα μικροσκοπικά έργα τέχνης. Και μεγαλώνοντας καταλάβαινα την πολιτική σημασία πολλών εκδόσεων. Η συγκεκριμένη σειρά τιμά τούς αγώνες τού εργατικού κινήματος, με καθυστέρηση δεκαετιών.
Πολύ σημαντική η πολιτική αυτή ανάρτησή σου, Αλεξάνδρα.
Μια ελάχιστη συνεισφορά της πολιτείας στη συλλογική μνήμη, με καθυστέρηση, όπως λες...
Διαγραφή