Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

noel





Αυτή δεν είναι μια ταινία για τα λαμπερά Χριστούγεννα. Είναι αφιερωμένη στα σκυθρωπά και γκρίζα, που μπορούν να γίνουν χαρούμενα και πολύχρωμα.

Παραμονή Χριστουγέννων. Κάποιοι υποκρινόμαστε τους ευτυχισμένους, κάποιοι προσπαθούμε να βρούμε τη χαρά, κάποιοι κλαίμε για τις απουσίες.



Οι ήρωες της ταινίας είναι μόνοι ή νιώθουν μόνοι, δεν έχει σημασία. Η μοναξιά, μαζί μ' όλα τα στολίδια, σημαδεύει τις γιορτές και δε ζητάει διευκρινίσεις.
Γραπώνεται στις μικρές και μεγάλες τραγωδίες, στις ενοχές και τους φόβους και κλειδώνει τη χαρά μακριά μας.



Και είναι οι ξένοι, που θα ελαφρύνουν τον πόνο για να κινητοποιηθούμε, θα μας σκουπίσουν τα δάκρυα για να δούμε καθαρά.

Οι ξένοι, που δεν έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με εμάς, στέκονται απέναντί μας δίχως εγωισμούς και μνήμες, ξεκούραστοι από τους καημούς και τα πάθη μας.

Και που έχουν το καθήκον να παρασταθούν για λίγο εμάς που οι δικοί κουράστηκαν να φροντίζουν. Που δεν μπορούν ή δε θέλουν πια να μας ακούν.
Οι ξένοι, που κάποτε, μόνο αυτούς έχουμε ανάγκη.



Αν πιστεύετε πως πουθενά στον κόσμο δεν υπάρχει χώρος για 'σας απόψε, παραμονή των Χριστουγέννων, οι ήρωες του Noel θα σας δείξουν το δρόμο για να βρείτε μια ζεστή γωνιά. Μπορεί να είναι λίγο σκοτεινός, ίσως και λίγο επικίνδυνος, μα, αρκετά με το φόβο!



Ο σεναριογράφος του Noel επιλέγει να ξεπεράσει τη ανθρώπινη δράση και σκέψη και να δώσει στην ιστορία μια πρόχειρη μεταφυσική αφορμή.


Η ταινία, ευτυχώς, στέκεται και δίχως αυτή τη διάσταση, όμως αλλοιώνεται, τελικά, το θέμα, οι συναντήσεις μας με τους ξένους και τα πολλά που μπορούν να μας προσφέρουν.
Έτσι, μάλλον ενάντια στις προθέσεις των συντελεστών της, εγώ προτείνω να δείτε αυτή την ταινία για τη καθόλου μεταφυσική ανάγκη του ανθρώπου όχι μόνο να πάρει, αλλά και να δώσει αγάπη.
Μια ανάγκη που μπορεί να αποδειχτεί τόσο πολύτιμη, ακόμα κι όταν ικανοποιείται στιγμιαία και τυχαία. Κι όσο περισσότερο ικανοποιούμε αυτή την ανάγκη, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να συναντήσουμε εκείνο το τυχαίο που μας αφορά προσωπικά.




παίζουν:
Susan Sarandon – Rose Collins
Penelope Cruz – Nina Vasquez
Paul Walker – Michael Riley
Alan Arkin – Artie Venizelos
Marcus Thomas – Jules
Chazz Palminteri – Arizona
Robin Williams – Charles  Boyd
Sonny Marinelli – Dennis
Daniel Sunjata – Marco
Rob Daly – Paul
John Doman – Dr. Baron
Billy Porter – Randy
Carmen Ejogo – Dr. Batiste
Donna Hanover – Debbie Carmichael
Merwin Mondesir – Glenn



σενάριο: David Hubbard σκηνοθεσια: Chazz Palminteri
Η ταινία γυρίστηκε το 2004 στον Καναδά (Μοντρεάλ).





2 σχόλια:

  1. Φαρδιά-πλατιά την υπογραφή μου για την ταινία....! Πολύ καλή δημιουργία, εξαίρετες ερμηνείες, θέμα και σκηνικό. Από τις άριστες προτάσεις για αυτήν την περίοδο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...