Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018

Το Σπίτι των Γυναικών για την Ενδυνάμωση και τη Χειραφέτηση



Μες στο σκοτάδι του μεσαίωνα και στη φρίκη της βαρβαρότητας, ανάμεσα στους απαθείς και τους φασίστες, υπάρχουν άνθρωποι, συλλογικότητες και πρωτοβουλίες, περισσότεροι από ό,τι νομίζουμε, που αντιστέκονται, αγωνίζονται, προσπαθούν να αυτοοργανωθούν.

"Ως Πρωτοβουλία, εδώ και πάνω από δυόμιση  χρόνια επισκεπτόμαστε τις κρατούμενες, κάθε μήνα, κι έχουμε βαθειά αγγιχτεί και θυμώσει και εξαγριωθεί από τις απάνθρωπες και παράνομες συνθήκες ζωής, που τους επιβάλλονται. Συναντιόμαστε, συνομιλούμε, γνωριζόμαστε, αγαπιόμαστε. Καταγράφουμε τις ιστορίες και τις προσωπικές τους ανάγκες, τις καταγγελίες, τα παράπονά και τα αιτήματά τους.
Προσπαθούμε να ανταποκρινόμαστε στις υλικές και ψυχολογικές τους ανάγκες και παρεμβαίνουμε. Συναντάμε γυναίκες νέες και μεγαλύτερες σε ηλικία, που δραπέτευσαν από τις χώρες τους, εξαιτίας πολέμων, γενικευμένης εξαθλίωσης, σεξουαλικοποιημένης βίας και κάθε μορφής αποκλεισμού, ρατσισμού, αναπηροφοβίας, ομοφοβίας και τρανσφοβίας, από τα πατριαρχικά θεοκρατικά καθεστώτα της Μέσης Ανατολής ή από εκείνα του πρώην Ανατολικού Μπλοκ, γυναίκες Ρομά, που βρέθηκαν, ξαφνικά, κρατούμενες, σε άθλιες, βίαιες κι απάνθρωπες συνθήκες, να παίζουν τη ζωή τους κορώνα γράμματα, επειδή δεν έχουν χαρτιά, σαν εγκληματίες, την ώρα που οι γνωστοί στο πανελλήνιο εγκληματίες κυκλοφορούν ελεύθεροι. Είναι γυναίκες, που κάποιες από αυτές έχουν, ήδη, βιώσει τη σκληρή εκμετάλλευση, τη σεξιστική κακοποίηση και την έμφυλη βία της καπιταλιστικής Πατριαρχίας, εδώ στη Δύση!

Βρισκόμαστε με πρώην κρατούμενες, μετά την απελευθέρωση τους, και προσπαθούμε να χτίζουμε σχέσεις συντροφικές, με συναντήσεις συνεκπαίδευσης και αυτομόρφωσης, με ενσυναίσθηση, που στόχο έχουν την ενδυνάμωση και τη χειραφέτηση ημών και υμών, μέσα από την αφύπνιση των συνειδήσεων μας και τη διεύρυνση των οριζόντων μας, από το αγκάλιασμα με τόσους άλλους διαφορετικούς πολιτισμούς...


Δεν έχουμε καμία σχέση με θεσμικές ή κομματικές ή φιλανθρωπικές μορφές λειτουργίας και επιχορηγήσεων. Προσπαθούμε να στεκόμαστε δίπλα σε όσες έχουν τρομερή ανάγκη, με αλληλέγγυες/ους δικηγόρους, και με αλληλέγγυες/ους θεραπεύτριες/ες, μέσα από ένα υποστηρικτικό δίκτυο φίλων και συντρόφων Ανθρώπων και Αυτοδιαχειριζόμενων Εγχειρημάτων, από τα κάτω, για να διεκδικήσουν στην πορεία, όσες το έχουν ανάγκη και το θέλουν, τα ανθρώπινα δικαιώματά τους και να πάρουν πίσω τη ψυχή και την αξιοπρέπειά τους.




Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΑ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ ΤΟΥ ΒΙΑΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΜΙΣΟΓΥΝΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΣΕΞΙΣΜΟΥ, ΤΗΣ ΙΣΛΑΜΟΦΟΒΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΜΟΡΦΗΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΥ, ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΣΜΟΥ ΤΗΣ  ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΑΣ"



8 σχόλια:

  1. Πολύ καλά έκανες και το ανέβασες Αλεξάνδρα ! ένα μεγάλο ζήτημα πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σ' αγαπώ για όλα αυτά τα όμορφα που έχεις στην ψυχούλα σου και για την τόση καλοσύνη που απλόχερα προσφέρεις! Σε συνδυασμό με το "Είμαστε τα φεγγάρια σας!"... υποκλίνομαι!
    ❤♡❤♡❤

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο στην ομάδα του σπιτιού, μπράβο και σε σένα Αλεξάκι μου που μας ξεστραβώνεις και πάμε τσούκου τσούκου να κάνουμε κάτι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μαζί ξεστραβωνόμαστε και μαζί τσούκου τσούκου κάτι κάνουμε! Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Σπουδαίο εργο. Μπραβο σε όλη την ομάδα που προσπαθει για πραγματα που το 2018 θα επρεπε να είναι αυτονόητα και δεδομένα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2018 κι έχουμε μέλλον σκοτεινό μπροστά μας... Φιλιά, Νίκη μου!

      Διαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...